Wim Boersma MD PhD, longarts-infectioloog
Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar
Update (2024) van SWAB/NVALT richtlijn diagnostiek en behandeling Community-Acquired Pneumonie
Leerdoelen:
- CAP met de Echografie simpel gediagnostiseerd worden. Wel dient de uitvoering van dit onderzoek gestandaardiseerd te worden.
- Microbiële diagnostiek is bij patiënten met CAP met risicoscore CURB-65 0-2 vaak niet nodig.
dr. Charlotte van den Berg, infectioloog-intensivist
UMC Groningen
In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat infectie met influenza een onafhankelijke risicofactor is voor invasieve aspergillose bij IC patiënten. In januari 2024 werd het herziene SWAB advies ten aanzien van diagnostiek, empirische behandeling en profylaxe van invasieve aspergillose gepubliceerd. Nu we aan de vooravond staan van het nieuwe influenza seizoen ’24-’25 is het tijd voor een overzicht van de huidige literatuur en de adviezen.
Leerdoelen:
- Na deze presentatie kent u de klassieke en minder klassieke risicofactoren voor invasieve aspergillose bij IC patiënten.
- Na deze presentatie weet u welke diagnostiek nodig is en welke opties voor (empirische) behandeling en profylaxe er zijn.
dr. Karin van Dijk, arts-microbioloog
Arts-microbioloog
Tijdens deze presentatie zullen de verschillende diagnostische mogelijkheden van schimmelinfecties aan de orde komen, die voor longartsen relevant zijn. Van deze mogelijkheden zullen de voor- en nadelen besproken worden. Daarnaast zal nog worden stilgestaan bij technieken, die nog in ontwikkeling zijn.
Leerdoelen:
- Inzicht krijgen van de voor-en nadelen van de verschillende diagnostische mogelijkheden van schimmelinfecties.
- Inzicht krijgen in de interpretatie van de diverse diagnostische methoden.
- Weten aan welke nieuwe methoden gewerkt wordt.
dr. Lieuwe Bos, hoofdonderzoeker intensive care
Amsterdam UMC
Tot een decennium geleden werd gedacht dat de long steriel is onder gezonde omstandigheden. Er is momenteel ruim bewijs dat de samenstelling van het longmicrobioom veranderd door longziekten en voorspellend is voor klinische uitkomsten.
Leerdoelen:
- Benoem verschillende methodes om het longmicrobioom te onderzoeken.
- Beschrijf de veranderingen aan het longmicrobioom die ziektes onderscheiden en uitkomsten voorspellen.
prof.dr. Frank van de Veerdonk, internist
prof.dr. Paul Verweij, arts-microbioloog
prof.dr. Roger Brüggemann, ziekenhuisapotheker
dr. Monique Reijers, longarts
dr. Jochem Buil, arts-microbioloog
Laura Michon, AIOS Longziekten; promovendus mycologie
Radboudumc
Ook dit jaar zal tijdens het congres Pulmonale Infectieziekten een “Live MDO pulmonale schimmelpathologie” plaatsvinden. Heeft u een specifieke vraag of een (bijzondere) casus, dan is er de mogelijkheid om dit tijdens het MDO te bespreken.
Heel graag voorafgaand kort de casus voorbereiden middels een PowerPoint van maximaal 5 slides met daarbij een specifieke vraagstelling. Deze casussen ontvangen wij graag uiterlijk 7 november. Stuurt u de casus naar info@morganiseren.nl.
prof. dr. Frank van de Veerdonk, internist
Radboudumc
Meer informatie over deze sessie volgt z.s.m.
dr. Josje Altenburg, longarts
Amsterdam UMC
Het congres zal worden afgesloten met de nu al traditionele quiz. Hierin zullen op een speelse manier de tijdens de dag geleerde onderwerpen nogmaals de revue passeren, maar nu in een quizvorm, rondom casuïstiek. De deelnemers kunnen online via hun eigen mobiel aan de quiz deelnemen en natuurlijk is er een passende prijs voor de winnaar!